Yleisesti vuolukiviksi kutsutaan luonnonkiviä, jotka ovat helposti vuoltavia suurehkon talkkipitoisuuden ansiosta. Vuolukiven soveltuvuus tulisijakäyttöön perustuu talkin lisäksi muihin mineraaleihin ja kiven rakenteeseen.
Vuolukivilajeille on luotu yksiselitteinen ja tarkka mineraalikoostumukseen perustuva luokittelu- ja nimeämiskäytäntö.
Vuolukivi sisältää talkkia 35-75% eikä kovien silikaattien määrä saa ylittää 35% (esim. serpentiini ja amfiboli). Talkin lisäksi vuolukivet sisältävät muita mineraaleja, joita voivat olla erilaiset karbonaatit, kloriitit, amfibolit, serpentiinit, pyrokseenit, oliviini, oksidit ja sulfidit.
Kun tiedetään vuolukivessä talkin lisänä olevien muiden mineraalien määrä, voidaan se nimetä vuolukivilajien luokittelukäytännön mukaisesti.
Nunnanlahden alueella sijaitsevalla vihreäkivivyöhykkeellä on useita eri vuolukivimassiiveja, joissa tutkimusten mukaan on lukuisia eri vuolukivilajeja. Jopa samassa esiintymässä voi esiintyä useita eri vuolukivilajeja erilaisine rakenteineen, jolloin kiven tuntemiseen, valintaan ja tuotteen rakentamiseen liittyvän ammattitaidon tarve korostuu.
NunnaUunilla vuolukivilajien tutkimiseen ja tuntemiseen on panostettu vahvasti koko yrityksen toiminnan ajan. NunnaUuni-tulisijoissa käytetään Mammutti-vuolukiveä, joka on hyvin suuntautunutta magnesiittivuolukivilajia.
Lähteenä käytetty: Huhta, Anne (2019) Vuolukivien monimuotoisuus: luokittelu ja lämpökäyttäytyminen. https://www.oulu.fi/resterr/jutut/A39_Huhta.pdf. Haettu: 22.3.2019.